Bugün, 7 Mayıs 2024 Salı

Karikatür sanatçısı Hikmet Aksoy: Karikatür, demokrasilerin savunma silahıdır”

Karikatür sanatçısı Hikmet Aksoy: Karikatür, demokrasilerin savunma silahıdır”

Karikatürist, Gazeteci-Yazar Hikmet Aksoy, Karikatür, demokrasilerin savunma silahıdır” dedi.

Karikatürist, Gazeteci-Yazar Hikmet Aksoy, “Karikatür, demokrasilerin savunma silahıdır” dedi. Karikatürün, özellikle siyasi iktidarda bulunanlar için uyarıcı ve yön gösterici olduğuna dikkati çeken Aksoy, karikatüre nasıl başladığını şöyle dile getirdi:
“Babam, fırıncı olup aynı zamanda denizciydi. Teknesiyle denize açılır, balık tutardı. Ama okumaya da çok meraklıydı. Evimize Cumhuriyet, Karagöz, Vatan, Hemşeri gibi gazete ve dergiler girerdi. Çocuk yaşlardan başlayarak, resim çizmeye merakım vardı. Bu merak, daha sonra karikatüre dönüştü. 1959 yılından bu yana karikatür çiziyorum. Karikatürlerimi, 1996 yılından bu yana Anadolu basınına, ücretsiz şekilde servis ediyorum. Hâlen, her ilde bir gazete olmak üzere 81 ildeki gazetelerde günlük karikatürlerim yayınlanıyor.”
Karikatürlerine konu bulurken zorlanmadığını vurgulayan Aksoy, “Olay varsa, konu da vardır. Türkiye’de ise olay çok bol. Karikatüre saygılı olan, karikatüristlere davaların açılmadığı ülkelerde gerçek demokrasiden söz edilebilir” dedi.
Ülkemizde “yerel basını karikatürle tanıştıran kişi” olarak tanınan 78 yaşındaki Aksoy, beğendiği karikatüristler arasında Turhan Selçuk, Semih Balcıoğlu ve Sinan Bıçakçı’nın başlarda geldiğine işaret ederken, şöyle konuştu:
“Karikatür çizmeyi çok seviyorum. Yaşamım boyunca hiçbir zaman paraya önem vermedim. Karikatür çizme, gazeteci-yazar olarak çalışmanın verdiği mutluluğu hiçbir şeye değişmem. Bundan sonra da sağlığım elverdiğince bu çalışmalarımı sürdürmek istiyorum.”



  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı